Olen 61-vuotias ja olen työskennellyt Skaraborgin sairaalassa vuodesta 1986. Urani alkoi kirurgian osastolla, jossa työskentelin useita vuosia. Vuonna 2003 sain työn rintasyöpävastaanotolla, jossa olen siitä lähtien työskennellyt. Minä ja silloinen työtoverini olimme mukana rakentamassa vastaanottoa alusta lähtien. Yhdessä muiden työtoverien kanssa määritimme rakenteen voidaksemme tarjota rintasyöpäpotilaille jatkuvaa hoitoa. Varasimme joka viikosta kaksi päivää ensi- ja jatkokäynneille, jotta pystyimme aina ottamaan potilaat nopeasti vastaan. Meille oli tärkeää käyttää työtapaa, jossa potilaat saivat turvallista ja yhtenäistä hoitoa alusta loppuun samassa paikassa ja saman henkilön kanssa, ja tämän työtavan muutkin tiimit ovat ottaneet omakseen. Olen todella kehittynyt työroolissani vuosinani täällä.
Miksi valitsit ruveta juuri sairaanhoitajaksi?
Olin päättänyt jo yläasteella, että tulisin tekemään terveydenhuollon töitä. Se tuntui jotenkin omalta jutultani. Tavoitteena oli päästä sairaala-apulaiseksi, joten muutin Mullsjöstä Tukholmaan ja olin joitakin vuosia töissä pitkäaikaishoidossa. Mutta sitten kai halusin oppia enemmän. Joten opiskelin sairaanhoitajaksi Huddingen sairaalassa.
Miltä tavallinen työviikkosi näyttää?
Joka viikko noudattaa suunnilleen samaa aikataulua. Maanantaisin minulla on puhelinaikoija, viikon käyntien suunnittelua sekä omien potilaiden vastaanottoa. Tiistaisin meillä on monialaisia konferensseja, mistä alkaa ”kisa”, kuten tuppaan sanoa tiimille. Meillä on tiistaisin kaksi monialaista konferenssia, yksi rintasyövälle ja toinen tummasolusyövälle. Niihin eri aloille erikoistuneet asiantuntijat – rintakirurgit, syöpälääkärit, patologit, mammografialääkärit ja omahoitajat – kokoontuvat keskustelemaan jokaisesta yksittäisestä potilastapauksesta ja päättämään joka potilaalle hoitosuunnitelman.
Keskiviikkoisin meillä on aamupäivällä rintasyöpäleikattujen potilaiden jatkokäyntejä, jolloin käymme läpi leikkauksen jälkeisen hoitosuunnitelman, ja iltapäivällä on melanoomavastaanottoa. Torstaisin tulee rintasyöpien ensikäyntejä, jolloin olen kirurgin kanssa kertomassa syöpädiagnoosista ja istun hetken potilaan seurassa lääkärin poistuttua. Perjantaisin minulla on omia potilaita, vuosikontrolleja ja haavanhoitoa.
Mikä on kaikista antoisinta työssäsi?
Koko työhän on antoisaa, eihän sitä muuten jäisi niin pitkäksi aikaa kuin olen jäänyt. Mutta parasta työssä on pystyä antamaan potilaille toivoa. ”Parannamme useimmat meille tulevat, ja siihen on upea tunne osallistua”, hän sanoo.
Mikä on kaikista haastavinta työssäsi?
Suurin haaste on vaikeiden diagnoosien kertominen nuorille potilailla, erityisesti heille, jotka ovat keskellä elämää ja joilla saattaa olla pieniä lapsia. Mutta näissäkin tilanteissa yritän keskittyä toivon antamiseen ja selittää, että meille on hyviä hoitoja, jotka voivat pienentää kasvaimia ja parantaa ennusteita. Parannammekin ehdottoman valtaosan rintasyöpäpotilaista, ja on tärkeää, että potilaista tuntuu, että meillä on selkeä suunnitelma jatkolle. Minusta on myös vaikeaa, kun potilas päättää kieltäytyä hoidosta. Voimme vain kertoa heille, mitä tutkimus sanoo ja mitä etuja he hoidosta saisivat, mutta loppukädessä päätös on heidän.
Mitä edistysaskelia olet nähnyt rintasyövän hoidossa urasi aikana?
On tapahtunut todella paljon sen jälkeen kun aloin tehdä töitä rintasyöpähoidossa. Aluksi kirurgia oli melko yksinkertaista ja keskittyi lähinnä kasvaimen poistamiseen, eikä esteettistä tulosta juurikaan harkittu. Mutta nykytekniikkamme ovat paljon parempia ja keskittyvät selvästi siihen, että leikkauksen jälkeinen tulos on kaunis. Nykyään en välttämättä edes näe, kumpi rinta on leikattu, vaan joudun kysymymään: Kumpi rinta se nyt olikaan?
Mitä ilman et pärjäisi töissä?
Tukisukkia!
Mitä haluat sanoa kaikille naisille Roosa nauha kampanjan yhteydessä?
Tutkituttakaa rintanne! Asettakaa puhelimeen muistutus joka kuukaudelle, koska unohtaminen on niin helppoa. Käykää mammografiakontrolleissa aina kun saatte kutsun, mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Ja jos rinnasta löytyy jotakin uutta, vaikka viime mammografiasta olisi vain kuukausi, hakeudu hoitoon.
Osta vaaleanpunaista
Jokaisesta myydystä vaaleanpunaisesta tuotteesta, joka on merkitty Roosa nauhan logolla, lahjoitamme 1,5 euroa tärkeään syöpätutkimustyöhön. Auta meitä myötävaikuttamaan syövän nujertamiseen!
Olet nähnyt 0 0 artikkelista