Olen 37-vuotias, naimisissa, minulla on kolme lasta ja asun täällä Skövdessä. Olen osittain rinta- ja melanoomakirurgiaan, osittain akuuttikirurgiaan erikoistunut kirurgi, eli olen molemmilla osastoilla. Viihdyn töissäni tosi hyvin, se on erittäin kivaa.
Olen kotoisin Göteborgista, mutta sain harjoittelupaikan täältä Skaraborgin sairaalasta. Täällä ollessani tapasin nykyisen mieheni, hänkin on töissä täällä lääkärinä, ja päätimme vakiintua tänne. Kirurgia on aina ollut mielestäni jännittävää, ja täällä SKASilla meillä on erittäin mukava kirurgiaklinikka, joten hyväksyin täällä tarjotun erikoistumispaikan. Erikoistumisen aikana kiinnostuin yhä enemmän rintahoidosta.
Mikä sinut houkutteli juuri rintasyöpäleikkauksiin ja onkoplastiseen kirurgiaan?
Pidän siitä, että rintasyöpäkirurgiassa yhdistyy kaksi tärkeää asiaa – poistamme syövän, mutta haluamme myös varmistaa potilasta esteettisesti tyydyttävän tuloksen. Rintasyöpäleikkauksia pidettiin aiemmin yksinkertaisina, eikä lopputuloksen ulkonäöstä oltu niin tarkkoja. Se tarkoitti monia vähemmän hyviä tuloksia rintasyöpäleikkausten jälkeen. Mutta nykyään tiedämme, että on tärkeää, että naiset tuntevat olonsa mukaviksi kehoissaan syöpäleikkauksen jälkeen. Onkoplastisessa kirurgiassa käytämme tekniikkoja, joilla voimme säästää rinnan muotoa ja jälleenluoda kauniin rinnan sen jälkeen, että siitä on poistettu osa. Työ tuntuu erittäin merkitykselliseltä, sillä autamme naisia sekä selviämään syövästä että tuntemaan itsensä taas eheiksi ja kauniiksi.
Miltä tavallinen työviikkosi näyttää?
Työviikkoni koostuu sekä leikkauspäivistä että vastaanotosta. Meillä on viikoittain kaksi leikkauspäivää, jolloin leikkaamme ensisijaisesti rintasyöpäpotilaita mutta myös tummasolusyöpiä ja joitakin muita ihosyöpiä. Rintasyöpäleikkauksessa kuluu yhdestä puoleentoista tuntiin, ja suoritamme yleensä kolme leikkausta päivässä. Useimmat leikkaukset ovat rintoja säästäviä, eli poistamme kasvaimen ja jälleenluomme rinnan mahdollisimman luonnollisen näköiseksi. Suoritamme aina myös vartijaimusolmuketutkimuksen, jossa tarkistamme ensimmäisen rinnasta imunestettä saavan imusolmukkeen. Se on tärkeä tapa nähdä, onko syöpä levinnyt imusolmukkeisiin. Tiistaisin meillä on monialainen konferenssi, jossa käymme muiden asiantuntijoiden kanssa läpi jokaisen potilastapauksen ja päätämme hoidon seuraavista vaiheista. Leikkausten ja konferenssien lisäksi pidämme vastaanottopäiviä sekä ensi- että jatkokäynneille. Työskentelemme aina lääkäri-hoitajatiimeissä, jotta potilas saa parhaan mahdollisen tuen.
Mikä on kaikista antoisinta työssäsi kirurgina?
Rakastan työssäni suunnitellun hoidon ja akuuttikirurgian yhdistelmää. Rintakirurgiassa kyse on usein suunnitelluista toimenpiteistä, jolloin meillä on aikaa todella suunnitella ja valmistautua joka potilaaseen. Mutta pidän myös työni akuutista osasta, jossa ei koskaan oikein tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Se on jännittävä sekoitus, jonka ansiosta yksikään päivä ei ole samanlainen. Rintatyössä antoisinta on, että meillä on aidosti väliä potilaille ja parannamme useimmat sairaudet. Voimme auttaa heitä sekä poistamalla syövän että palauttamalla rinnan niin, että he tuntevat olonsa vahvoiksi ja tyytyväisiksi kehoihinsa.
Mikä on mielestäsi suurin haaste työssäsi?
Rintakirurgina olemisessa on monia haasteita. Minulle siinä on kyse tasapainoilemisesta mahdollisimman hyvän kirurgisen toimenpiteen ja toisaalta potilaan leikkauksen jälkeisen elämänlaadun harkitsemisen välillä. Monet potilaat sanovat vain haluavansa ”kaiken pois”, mutta meille on tärkeä selittää, että säästävä leikkaus voi olla yhtä hyvä tai parempikin heidän selviytymiselleen ja elämänlaadulleen. Vaikeinta työssä ovat nuoret potilaat, joilla on pieniä lapsia, sillä he tulevat niin lähelle minua itseäni, sekä jo levinneen taudin kanssa saapuvat, joille emme voi sanoa heidän parantuvan. Se on vaikeinta.
Miten rintasyöpien hoito on muuttunut vuosinasi kirurgina, ja mitä ajattelet tulevaisuudesta?
Kirurgina työskennellessäni olen nähnyt vuosien varrella monia muutoksia rintasyöpähoidossa. Suurimpia muutoksia on, että hyödynnämme nykyään paljon enemmän säästäviä leikkauksia ja plastiikkakirurgisia tekniikkoja. Olemme myös parantuneen kirurgian yhdistämisessä muihin hoitoihin, kuten solunsalpaajiin ja sädehoitoihin, mikä pienentää suurten leikkausten tarvetta. Uskon, että rintasyöpähoidossa on tulevaisuudessa kyse vähemmän invasiivisista toimenpiteistä ja enemmän potilaan elämänlaadusta. Toivon myös, että löydämme entistä parempia tapoja hyödyntää tekoälyä ja tekniikkaa diagnostiikan ja hoitojen parantamiseksi. Tämä on jännittävä aika olla kirurgi, ja odotan innolla, että pääsen osaksi kehitystä.
Mitä haluat sanoa kaikille naisille Roosa Nauha -kampanjan yhteydessä?
Tutki rintasi säännöllisesti! Tee se kerran kuukaudessa, samaan aikaan kuukautiskierron aikana joka kuukausi. Yksi vinkki on asettaa puhelimeen muistutus, jotta et unohda. Jos havaitset jotain uutta tai poikkeavaa, erityisesti jos se on toisessa rinnassa, älä epäröi soittaa ja hakea hoitoa. On myös tärkeää käydä mammografiatutkimuksissa – se voi olla ratkaisevaa varhaisen havaitsemisen ja hoidon kannalta.
Mitä ilman et pärjäisi työpäivän aikana?
Tukisukkia! Käytän niitä vuoden ympäri, myös kesäisin, koska seison ja kävelen aamusta iltaan. Pidän kukilla ja kauniilla kuvioilla koristelluista sukista. Uniformuhan on kaikilla sama, eli ainoa hauskuus ovat hieman söpöt kengät ja sukat.
Osta vaaleanpunaista
Jokaisesta myydystä vaaleanpunaisesta tuotteesta, joka on merkitty Roosa nauhan logolla, lahjoitamme 1,5 euroa tärkeään syöpätutkimustyöhön. Auta meitä myötävaikuttamaan syövän nujertamiseen!
Olet nähnyt 0 0 artikkelista